onsdag 30. september 2015

Åndsverksloven og Fildeling

Du har kanskje hørt om Copyright (©). Copyright betyr at det eies og tilhøres av en person, eller et firma eller noe lignende. Om noe ha copyright kan du ikke bruke det uten eierens tillatelse.

Her i Norge har vi ikke copyright. Vi har noe som kalles for åndsverksloven. Det betyr at det forsatt eies av den personen som lagde den, men at du ikke trenger noe tegn for å vise at det er ditt. Denne åndsverksloven varer her i Norge i 70 år etter personen som lagde det sin død. Varigheten til Copyright / Åndsverksloven (alt ettersom) er forskjellig ifra land til land.

Klikk her for å se et bilde om varigheten til Copyright / Åndsverksloven i de forskjellige landene. (ikke min produksjon)

Åndsverksloven er skapt for at en persons skal kunne tjene penger på sitt profesjonelle arbeid uten at noen deler det videre på ulovlig vis. Det finnes nettsider som Piratebay, der filer blir delt på ulovlig vis. Dette er både ulovlig for de som laster opp, og for de som laster ned. Dette er nå gjort noe imot her i Norge, ettersom ett par av de nettsidene er blokkert (på DENNE siden kan du lese mer om det).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar